VCC dostępne w krajach Europy Środkowo- Wschodniej

System VCC z sukcesem wprowadzany jest w kolejnych państwach europejskich. Do grona Akademii Edukacyjnych dołączyli partnerzy z Turcji, Rumunii, Serbii oraz Chorwacji. Tym samym mieszkańcy tych krajów mogą korzystać ze szkoleń oraz potwierdzić swoje kwalifikacje zgodnie z systemem VCC.

Cognita z Chorwacji specjalizuje się w opracowywaniu narzędzi on-line oraz dostarczaniu szkoleń na odległość. Jako Akademia Edukacyjna będzie dostarczać certyfikowane szkolenia VCC z tematów Grafik komputerowy oraz Specjalista ds. funduszy europejskich. Wspólnie z chorwackim partnerem przygotowywana jest w najbliższych miesiącach publiczna prezentacja modułu Specjalista ds. funduszy europejskich dla przedstawicieli instytucji edukacyjnych i państwowych w Chorwacji.

W Rumunii do współpracy udało się pozyskać dwie firmy. Rumuńska Indice specjalizująca się nie tylko w szkoleniach, ale również we wdrażaniu systemów informatycznych, wprowadzi moduł Negocjacje z elementami NLP, zaś Focus Plus dostarczająca szkolenia miękkie i menedżerskie oraz usługi konsultingowe jest na etapie wyboru modułów VCC.

CPS Academy z Serbii wybrała do lokalizacji moduły opiekuńcze Opiekun osób starszych oraz Opiekun osób starszych – język angielski. Firma rozpoczęła już kursy dla pierwszych uczestników.

Wśród tureckich partnerów znalazły się firmy Sahara oraz Eurasca, z którymi trwają obecnie prace nad wytypowaniem i lokalizacją tematów VCC.

pobierz komunikat.doc b3 Kb - komunikat.doc